Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
Rozliczenie 2015 rok - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195)
+--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228)
+--- Wątek: Rozliczenie 2015 rok (/Temat-Rozliczenie-2015-rok-127466)

Strony: 1 2

RE: Rozliczenie 2015 rok - szykiryki - 18-01-2016 14:39

Twardy, podejrzewam, ze nie ma aż takiej kolosalnej różnicy, bo stawka podatku taka sama, ale to formularz pit36 jest ściśle skierowanych do "najmujących" i to w nim powinno się zawierać dochody z tego tytułu.

Zawsze warto upewnić się jeszcze w swoim US, choć ryzyko kontroli tych niewielkich dochodów jest równe zeru, więc nie zawracają sobie tyłka tym, czy to pit37 czy 36 Smile- ważne, że hajs się zgadza.

@jupik, jak program tyle wyliczył to jest ok.
Jak wysyłasz elektronicznie, to przedzwon to KIPu i upewnij się, ze dobry PIT.
Jak skladasz osobiście-zapytaj Panią w biurze podawczym.

Elo

RE: Rozliczenie 2015 rok - jupik - 18-01-2016 14:46

Yhym rozumiem, jeszcze jedno pyt, bo na rachunkach od subow na ktorych zarabialem i wysylalem jest "dzierżawa powierzchni reklamowej"
Czyli rozliczam się z najmu? tak jak tam w picie 36? Big Grin czy to ma być dzierżawa? Big Grin

no i ogolem czy najem powierzchni reklamowej a dzierżawa powierzchni reklamowej to jest jeden fiks? Big Grin

RE: Rozliczenie 2015 rok - twardy - 18-01-2016 14:47

No najem to synonim dzierzawy Tongue

RE: Rozliczenie 2015 rok - jupik - 18-01-2016 14:58

jeszcze jedno pytanie xd (pytam bo nigdy nie byłem to nie wiem)
w urzędzie jak się zapytać (wytłumaczyć) mowie tak, chcialbym sie rozliczyc z pieniędzy zarobionych w internecie z tytułu dzierżawy powierzchni reklamowej za 2015 rok jaki pit itp blabla?
i czy musze miec jakis rachunek wydrukowany z leadmore np Big Grin?

RE: Rozliczenie 2015 rok - twardy - 18-01-2016 15:07

Sciagnij sobie program do rozliczania PIT, on Ci wszystko automatycznie wypelnia. Musisz tylko znalezc odpowiednia 'kratke' by wpisac kwote pieniedzy jakie zarobiles w 2015 roku. Nawet PITa przez neta wysylasz Wink Rachunek mozesz trzymac w wersji elektroczniej, przez 5 lat, Rachunek pokazujesz (przynosisz wydrukowany) dopiero jak Cie wezwa na kontrole. UPO (urzedowe potwierdzenie odbioru) z programu tez sobie wydrukuj. Najwazniejsze zebys znal adres i numer konta urzedu skarbowego pod ktory podlegasz. Kase musisz wplacic na konto do 2 maja 2016 roku.

RE: Rozliczenie 2015 rok - jupik - 18-01-2016 15:11

ja wole osobiscie isc do urzedu Big Grin ale dzieki za odp Big Grin
czyli ponownie zadaje to pytanie

-----------------------------------------------

jeszcze jedno pytanie xd (pytam bo nigdy nie byłem to nie wiem)
w urzędzie jak się zapytać (wytłumaczyć) mowie tak, chcialbym sie rozliczyc z pieniędzy zarobionych w internecie z tytułu dzierżawy powierzchni reklamowej za 2015 rok jaki pit itp blabla?
i czy musze miec jakis rachunek wydrukowany z leadmore np Big Grin

RE: Rozliczenie 2015 rok - twardy - 18-01-2016 15:14

Ech Smile Po prostu powiedz, ze masz rachunki, na tych rachunkach masz napisane 'dzierzawa (czy tam najem) powierzchi reklamowej' i ktorym PITem to rozliczyc... Tyle Smile Jak bardzo chcesz to wydrukuj ten rachunek i kobiecie w okienku pokaz.

RE: Rozliczenie 2015 rok - jupik - 18-01-2016 15:18

dzięki za pomoc Big Grin