Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
Rozliczenie - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195)
+--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228)
+--- Wątek: Rozliczenie (/Temat-Rozliczenie-112833)

Strony: 1 2

RE: Rozliczenie - Madara Uchiha - 29-05-2015 12:29

a jak wykonuję zlecenia na strony i nie mam żadnej umowy to jak z tego się rozliczyć?

RE: Rozliczenie - granatnik - 29-05-2015 19:18

Skoro twierdzisz że "nie masz umowy" to jak rozumiem nie wiesz na czyją rzecz wykonujesz zlecenie, nie wiesz sama co to jest i nie wiesz ile za wykonanie dostaniesz?

RE: Rozliczenie - Madara Uchiha - 30-05-2015 13:49

no właśnie miej więcej wiem ile dostanę kasy bo każde zlecenie ma swój budżet, ale nie podpisuje żadnych umów. i co mam z tym zrobić?
w większosci przypadków są to osoby mieszkające 300-500 km odemnie .

RE: Rozliczenie - granatnik - 30-05-2015 22:49

To że nie podpisujesz nie znaczy że nie zawierasz. W Polsce nie ma obowiązku (poza wyjątkami) zawierania umów pisemnych, toteż w znacznej mierze zawiera się umowy ustne i dorozumiane. W żaden sposób nie zmniejsza to ich znaczenia - jedynie stanowi ewentualny problem dowodowy w razie sporu.

Tworząc i sprzedając strony korzystasz z praw autorskich (art. 18 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych). Do przychodów uzyskanych z tego źródła przysługują Ci 50% zryczałtowane koszty uzyskania przychodu, chyba że masz udokumentowane wyższe koszty.

RE: Rozliczenie - Madara Uchiha - 31-05-2015 08:06

a muszę coś zgłaszać w urzędzie że tak zarabiam, jakieś pismo czy tylko wysyłać im kasę na konto i wypełnic pita jakiegoś tam do kwietnia nastepnego roku?

RE: Rozliczenie - colway - 31-05-2015 09:31

Na koniec roku rozliczasz się finansowo i wypełniasz pity

RE: Rozliczenie - Madara Uchiha - 31-05-2015 10:24

ok dzięki tyle chciałem wiedzieć