Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
PIT z WebstarMedia - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195)
+--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228)
+--- Wątek: PIT z WebstarMedia (/Temat-PIT-z-WebstarMedia-110021)

Strony: 1 2 3

RE: PIT z WebstarMedia - badii - 07-03-2015 10:01

(07-03-2015 08:57)Admin napisał(a):  Czyli co niektórzy mają jeszcze zapłacić podatek za pieniądze których nie dostali? ładny mindfuck, pewnie i tak się nie wymigają od problemów ze skarbówką.

ja akurat wszystkie pieniądze od nich dostałem bo mam je na koncie co oznacza że mam poszukać w necie jak sie z takiego pitu rozliczyc i po prostu to zrobic? Smile

RE: PIT z WebstarMedia - suchy0001 - 07-03-2015 10:34

Ja już się rozliczyłem za ryczałt,żadnej umowy o dzieło z nimi nie miałem więc pitem od nich mogę się jedynie podetrzeć

RE: PIT z WebstarMedia - Kede - 09-03-2015 17:18

Dobra ale chociaż nie dostaliście PITa na 85,5 tysiąca.. A podatek od takiej kwoty to nie mała suma. Ciekaw jestem czy da się to jakoś odkręcić. Biuro rachunkowe pewnie ma dużo telefonów w ostatnich dniach w sprawie Instantera. Mi pozostaje czekać.

RE: PIT z WebstarMedia - szykiryki - 09-03-2015 17:27

@[Kede], a zarobiles tyle w Insta?
Jesli nie- to nie ma czym się martwić. Rozliczasz tylko realne dochody i w razie kontroli masz podkladkę w postaci przelewów bankowych. Takim pitem na wyimaginowaną kwotę można rzeczywiście się podetrzeć Wink
A jeśli tyle rzeczywiscie zarobiles to też chyba nie ma problemu, prawda?

RE: PIT z WebstarMedia - Kede - 09-03-2015 17:39

@[szykiryki] Problem w tym, że ani grosza z tej kwoty nie zobaczyłem. Jest to PIT-8c więc sam muszę odprowadzić podatek z "własnej kieszeni" a olanie sprawy nic nie da bo po za PITem wysyłana jest i informacja do urzędu skarbowego. Więc to, ze podetrę się tym papierkiem nic mi nie da bo muszę to odkręcić inaczej będę miał duży problem. Nie, nie zarobiłem tyle w Insta.

RE: PIT z WebstarMedia - szykiryki - 09-03-2015 18:04

Takie buty... To rzeczywiście niewesoło.
Moim zdaniem trzeba kierować kroki w takim przypadku bezpośrednio do US, bo nie wiem czy biuro rachunkowe będzie w stanie coś doradzić...
Oczywiście warto też zadzwonić do Krajowej Informacji Podatkowej i zapytać wprost, co w sytuacji kiedy "pracodawca" wystawił PIT na wyimaginowane, a nie wywiązał się z wypłaty wynagrodzenia (w koncu macie rachunki, że tyle zarobiliście, ale fizycznie ta kasa nie doszła na konta, co łatwo sprawdzić).

Czy ta firma jeszcze w ogole istnieje?!

No to Insta widzę w niezłe bagienko co poniektórych wpędził.
Trzymam kciuki i powodzenia, żeby wszystko się pomyślnie rozwiązało.

RE: PIT z WebstarMedia - Kede - 09-03-2015 18:08

Dzięki Wink na razie to biuro rachunkowe którego jest pieczątka na picie mają sprawdzić czy nie było jakiejś pomyłki. Jak sprawa się nie wyjaśni to podejmę odpowiednie kroki. Mam nadzieję, że da się to odkręcić Wink

RE: PIT z WebstarMedia - badii - 14-03-2015 22:47

19% (bo tyle trzeba ze swojej kieszeni dać za ten pit - 228zł z 1200zł) zabiera US.
Co zrobić? Nie ukrywam, że tam około 160/170zł dostanę z innych PIT'ów o umowę o pracę/na zlecenie, ale i tak będę musiał do tego dopłacać. Pieniądze w całości od Instantera dostałem, ale co mogę w tej sytuacji zrobić? Iść i się normalnie z US rozliczyć czy olać sprawę?

RE: PIT z WebstarMedia - szykiryki - 15-03-2015 08:11

@badii, ja bym rozliczyla, zwłaszcza kiedy piszesz, że podatek to będą raczej groszowe sprawy, a skoro dostałeś cały hajs to nie widzę innej możliwości.

Kede pisał w innym temacie, że jemu biuro rachunkowe cofnęło ten pit i wysłało odpowiednią informację do US, ale On tych pieniędzy fizycznie nie dostał, więc jest ok.

Poza tym pamiętaj, że PIT trafił do Ciebie i równoczesna informacja o osiągniętych zarobkach poszła do Twojego urzędu...

RE: PIT z WebstarMedia - Kede - 15-03-2015 13:32

Na twoim miejscu nie olewałbym urzędu skarbowego Tongue Skoro dostałeś pieniądze to teraz musisz się rozliczyć bo będą czekać na Twoje pieniądze a raczej nie chciałbyś kontroli Twojego konta bankowego. Jest takie coś jak opodatkowanie dochodów nieujawnionych wtedy zabierają 75% a prawo podatkowe działa do 7 lat wstecz. Ale oczywiście możesz ryzykować, może Ci się uda Tongue