![]() |
Niezapłacony podatek - Czy mogę mieć problemy? - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195) +--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228) +--- Wątek: Niezapłacony podatek - Czy mogę mieć problemy? (/Temat-Niezaplacony-podatek-Czy-moge-miec-problemy-60604) Strony: 1 2 |
Niezapłacony podatek - Czy mogę mieć problemy? - Falmar - 05-11-2012 09:55 Witam wszystkich. Od dawna zastanawia mnie jedna rzecz tylko nigdy nie miałem jak się dowiedzieć dopóki zobaczyłem ten dział na tym forum ![]() Załóżmy, że za sprzedaż pieniędzy/przedmiotów/postaci itd. w grach multiplayer zarabiam 2000zł miesięcznie. Wysyłam te pieniądze z paypala na konto bankowe i po prostu mogę się nimi cieszyć, czy powinienem się obawiać np urzędu skarbowego za nieodprowadzenie podatku VAT czy czegoś innego w tym stylu? Z góry dziękuję za odpowiedzi RE: Czy mogę mieć problemy? - yazir - 05-11-2012 10:03 Przy takich kwotak lepiej rozliczaj sie. Bo jak ktos poinformuje us to zajma Ci 75% nieunawnionych dochodow. Albo skorzystaj z AIP RE: Czy mogę mieć problemy? - Falmar - 05-11-2012 10:09 To jest ciężka praca zarabiać pieniądze w tym stylu. Mam 8 letnie doświadczenie "zarabiając" w ten sposób, ale nie wypłacałem pieniędzy. Zapomniałem dodać, że te pieniądze na paypala dostawałbym w dolarach, bo wszystko ma miejsce na amerykańskich forach. Tam raczej nikt nie może o tym poinformować nikogo, bo każdy ma to gdzieś, nie mam racji? RE: Czy mogę mieć problemy? - yazir - 05-11-2012 10:17 Masz i nie masz. Wiem ze to ciezka praca bo tutaj kilkanascie osob robi spora kase i kazdy powie ze lepiej sie rozliczyc. Ja zarabiam w kilku innych walutach i rozliczam sie z czesci ![]() Nie zebym namawial do omijania podatkow ale zainteresuj sie kartami prepaidowymi na okaziciela. RE: Czy mogę mieć problemy? - Falmar - 05-11-2012 10:20 A jeżeli się nie rozliczę to jakie mogą być tego konsekwencje? RE: Czy mogę mieć problemy? - yazir - 05-11-2012 10:30 US może zająć 75% nieujawnionego dochodu RE: Czy mogę mieć problemy? - Falmar - 05-11-2012 12:29 Czy moge prosić o jakiś zapis prawny ? Chcę mieć pewność RE: Czy mogę mieć problemy? - Killer - 05-11-2012 12:33 (05-11-2012 10:09)Falmar napisał(a): To jest ciężka praca zarabiać pieniądze w tym stylu. Mam 8 letnie doświadczenie "zarabiając" w ten sposób, ale nie wypłacałem pieniędzy. To jakie masz doświadczenie ma się niejak do tego że musisz płacić, ja też z każdej zarobionej złotówki musze 18% oddać i też mnie to boli. Dopóki Cie nie złapią lub nie zgłoszą to jest git ![]() Nie masz racji, to w jakim kraju zarabiasz nie ma znaczenia, podatek płacisz w miejscu twojego zameldowania. RE: Czy mogę mieć problemy? - yazir - 05-11-2012 12:34 "Zgodnie z art. 30 ust. 1 pkt 7 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych, Dz.U. Nr 80, poz. 350 z późń. zm. (dalej: ustawa o PIT), od dochodów z nie ujawnionych źródeł przychodów lub nie znajdujących pokrycia w ujawnionych źródłach pobiera się zryczałtowany podatek dochodowy w wysokości 75% dochodu. Tym samym, ustawodawca wyodrębnił dwie kategorie dochodów, które są opodatkowane sankcyjną stawką: pochodzące z nieujawnionych źródeł przychodów, nie znajdujące pokrycia w ujawnionych źródłach." Nie siedzę w prawie, ale to na 99% to RE: Czy mogę mieć problemy? - Admin - 05-11-2012 12:38 (05-11-2012 12:29)Falmar napisał(a): Czy moge prosić o jakiś zapis prawny ? Chcę mieć pewność Art. 30 ust. 1 pkt 7 w brzmieniu tej ustawy od uzyskanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dochodów (przychodów) pobiera się zryczałtowany podatek dochodowy od dochodów z nie ujawnionych źródeł przychodów lub nie znajdujących pokrycia w ujawnionych źródłach - w wysokości 75% dochodu. Tu masz link do samej ustawy http://pit.wieszjak.pl/ustawa-pit/212669,Ustawa-o-podatku-dochodowym-od-osob-fizycznych-art-2630e.html |