Pytanie o oszusta - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Kosz/Spam/Archiwum (/Forum-Kosz-Spam-Archiwum-11) +---- Dział: Hide Kosz (/Forum-Hide-Kosz-271) +---- Wątek: Pytanie o oszusta (/Temat-Pytanie-o-oszusta-22556) |
Pytanie o oszusta - januszjas - 31-05-2008 10:00 Na stronie Szuwi.net w dziale kontakt jest następująca informacja: Cytat:Kontakt z szuwi.netCzy to są dane Admina ? Janusz [wycięto reklamę! Następnym razem warn] - Tomikus - 31-05-2008 10:04 a skąd taka nazwa tematu? - januszjas - 31-05-2008 10:08 Wszystko wytłumaczę. Cierpliwości. Chciałbym jednak otrzymac odpowiedź na moje (proste) pytanie :-) [ Dodano: 2008-05-31, 11:30 ] Zanim Kolega [NA FORUM OBOWIĄZUJE ZAKAZ UDOSTĘPNIANIA DANYCH OSOBOWYCH] mnie zbanuje prosze zapoznac się z następującym postem: [wycięto:, powód: reklama konkurencyjnego forum ] To moje forum. I nie jego reklama jest tutaj najwazniejsza ale to co tam pisze. Ja z tego widac oszuści internetowi sa do wyłapania tak samo jak oszuści w realnym swiecie. Wiem, że to wielkie słowa. Jestem dorosły i nie pisałbym tego gdybym nie miał dowodów. Wszystko przedstawię. Chcę miec pewność, ze [NA FORUM OBOWIĄZUJE ZAKAZ UDOSTĘPNIANIA DANYCH OSOBOWYCH] to jest ten [NA FORUM OBOWIĄZUJE ZAKAZ UDOSTĘPNIANIA DANYCH OSOBOWYCH], którego szukam (i sedecznie pozdrawiam :-> ) - BizNET - 31-05-2008 12:42 Witam! W żadnym przypadku bana za to nie dajemy :-P Ponieważ kazdy ma prawo do oskarżeń i zarzutów lecz zastanawia mnie jeden fakt! O CO CHODZI ? Mój gg: 9999929 zaś prywatny mail w profilu... czekam 8-) - BizNET - 31-05-2008 15:02 No już wiem o co chodzi! No więc kolega pisał że chodzi o cofkę na paypal! Więc wina jest moja czy PP ? Jakiś czas temu ja lub mój kolega (powadzący razem ze mną www) wymienił się kasą PP którą teraz wrócili do pierwotnego źródła (jak ponad 50% osobom z tego forum) Co o tym sądzicie? Moja zaszła tu wina? - januszjas - 31-05-2008 15:35 Kasowanie adresu do forum gdzie jest opis ukarania oszusta internetowego i jednego z niewielu wyroków wydanych przez Sąd uważam za przejaw nerwowości osoby, o której tutaj piszę. Warto ten post przeczytać. Jesli ktos chce to prosze o kontakt na priv. podam namiary na "tajne forum". Po kolei. W dniu 3 marca skontaktował sie ze mną Tomasz P. W kontaktach uzywała GG nr 779748 oraz maila [email protected]. Poprosił mnie o kupno dolarów z konta PayPal. Po ustaleniach wpłaciłem z mojego bankowego w BPH kwotę 70 zł na jego konto bankowe (30 i 40) on z kolei wpłacił równowartość na moje konto PayPal. Jedyne namiary jakie miałem na niego to te podane wyzej. Po pewnym czasie (chyba w kwietniu) otrzymałem informację, ze kwota 70 zł jest na moim koncie zablokowana. Skontaktowałem się z PayPalem i otrzymałem informację, ze trwa procedura sprawdzająca. Napisałem tez do Tomasza P. który mi odpowiedział, ze nie wie o co chodzi i sam jest zdziwony. W dniu 27 maja otrzymałem informację, ze kwota 70 zł została cofnieta na konto [email protected]. Poprosiłem PayPal o informację oraz próbowałem sie skontaktowac z Tomaszem P. Tym razem nie reagował ani na informacje na GG ani na maile. Wysłałem kilka maili, kilka informacji i nic. Z Paypal otrzymałem informację, że Tomasz P. zgłosił "nieautoryzowany" dostęp do konta. Jako operacje wykonaną przez rzekomego hackera zgłosił równiez moją. Dlatego PayPal podja taką decyzje. Jakiekolwiek kontakty z Tomaszem P nie przyniosły rezultatu. Wysłałem z konta PayPal żądanie zapłaty a więc Tomasz P. wiedział o tym, ze powinien zwrócic forsę. Na GG nie reagował, na maile też. I dobrze wiedział, ze innych "namiarów" na niego nie mam. Jak wszyscy wiedzą PayPal o każdej operacji finansowej na koncie informuje uzytkownika. Zgłosiłem oszustwo w banku PayPal. Po kilku mailach oraz rozmowie na infolinii (jest taka nawet po polsku) otrzymałem zapewnienie, ze sprawa zostanie ponownie wnikliwie rozpatrzona i podjete zostana decyzje aby takie zdarzenia nie miały miejsca. Jak widać z powyższych wyjaśnien sprawa jest prosta. Jesli na tym forum sa osoby, które mogły zostac poszkodowane przez innych uzytkowników PayPala to prosze sprawdzić czy nie wykorzystały tego samego mechanizmu co Tomasz P. Jest kilka pytań w tej sprawie. Dlaczego kasa nie została zwrócona? Dlaczego wskazano moja transakcję jako nieautoryzowany dostęp? Dlaczego milczało GG i mail? Dlaczego nie otrzymałem zadnego odzewu na żądanie zwrotu? Zajmują sie zarabianiem w internecie od kilku lat i nigdy nie miałem żadnych problemów z PayPalem. Ta procedura, która wykorzystał Tomasz P. umozliwia oszustwa. Gdybym go nie znalazł to nikt by sie o tym nie dowiedział. Zacieranie sladów okazało sie mało skuteczne. - Tomikus - 31-05-2008 16:11 Moja wypłata z gogobux został cofnięta i obecnie mam debet To wszystko jest wina paypal, gdyby ich ambicje tak nie ciągnęły nie byłoby tylu niepotrzebnych sytuacji. Sprawy nie znam, wypowiadam się odnośnie cofania płatność na PP - BizNET - 31-05-2008 16:21 adres ten należy do mojego brata ciotecznego co nie zwalnia mnie od odpowiedzialności ponieważ również korzystałem z tego konta! Dla czego? ten adres email wciągnięty był do konta paypal obsługującego witrynę szuwi.net Co do sprawy jestem użytkownikiem paypal od kilku lat i stwierdzam że tego typu sytuacja również mi się nie przytrafiła! W sprawie PAYPAL nie jednokrotnie interweniowałem ponieważ z mi również z wielu adresów paypal zabrano gotówkę i mimo udowodnienia iż pieniądze dostałem za moją wykonaną pracę nie powróciły do mnie nigdy! Pieniążki które rzekomo zabrano Tobie nigdy do mnie nie trafiły z powrotem!!! Rozumiem Pana rozżalenie i nie zostawię tego tak lecz sam jestem w tej samej sytuacji. Mam zażądać od kilkunastu osób zwrotu? Skoro u nich również pieniędzy nie ma? Moim zdaniem wina zdecydowanie leży u PAYPAL. Przykładem może być user tomciozet który wpłacił z banku pieniądze na konto Paypal po czym coś kupił. Pieniążki od osoby zostały zabrane pod pretekstem iż wróciły do "Tomciozeta" lecz tak naprawdę wróciły do paypal! Zachwilę zadzwonię do paypal co w sprawie mojego konta. Jeśli odzyskam pieniądze które są "Twoje " na moim koncie oczywiście prześlę je Tobie. PS. Nie rozumiem takich ludzi jak Ty! Chcę to załatwić jak człowiek z człowiekiem a tu od razu publicznie oszusta ze mnie zrobiono. Przecież odpisałem CI to samo na gg - januszjas - 31-05-2008 16:22 Poznajcie procedury zgłaszania nieautoryzowanego uzycia konta oraz zasady cofania wpłat stosowane przez PayPal. O tym pisałem wyżej. Procedura jaka jest uruchomiana przez uzytkownika ma wady. Ale to nieuczciwy użytkownik ją wszczyna, nie PayPal. - Tomikus - 31-05-2008 16:27 januszjas, nieprawda kilku użytkowników tego forum wymieniało się pieniedzmi, była podobna sytuacja i OBIE osoby były zdziwione, że wszczęto jakieś postępowanie, żadne z nich nic nie robiło. Pieniedzy już nie zobaczyli |