![]() |
|
Własne aplikacje mobilne - tworzenie i monetyzacja - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Zarabiam.com (/Forum-Zarabiam-com-166) +--- Dział: Dziennik Pracy (/Forum-Dziennik-Pracy-352) +--- Wątek: Własne aplikacje mobilne - tworzenie i monetyzacja (/Temat-Wlasne-aplikacje-mobilne-tworzenie-i-monetyzacja-178919) |
Własne aplikacje mobilne - tworzenie i monetyzacja - flown - 25-01-2026 22:33 Heja, kłaniam się po paru ładnych latach nieobecności na forum oraz niezajmowaniu się aktywnie zarobkiem przez internet ![]() Ostatnimi czasy zajmuję się w wolnych chwilach tworzeniem prostych, narzędziowych aplikacji mobilnych. Z racji tego, że pojawiają się z nich powoli jakieś pieniądze pomyślałem, że raźniej będzie mi przez to przechodzić razem z Wami ![]() Celem tego dziennika jest rozwój portfolio aplikacji mobilnych na platformę iOS i jego monetyzacja przez system subskrybcyjny. Aktualnie portfolio generuje ok. $150 miesięcznie. Jeśli chodzi o promowanie aplikacji to na początku będę stawiał 100% na organiczny ruch z wyszukiwarki na AppStore. Na początku grudnia opublikowałem swoją pierwszą aplikację mobilną na platformę iOS. Do dziś stworzyłem łącznie 7 aplikacji, z czego 2 dalej czekają na recenzje. Tylko 4 z nich są aktualnie monetyzowane. Przez niecałe 2 miesiące pracy udało mi się dobić do Monthly Recurring Revenue w wysokości $150 - dużo, mało, matematykę pozostawiam Wam. Dla mnie wystarczająco, żeby w to dalej zainwestować. Na razie cel jest chyba dość racjonalny: $1000 Monthly Recurring Revenue. Docelowo, wiadomo, w chuj ![]() Dziennik będzie aktualizowany 1 raz w tygodniu w niedzielę. Zdaję sobie sprawę, że - primo - mało ludzi zarabia tu na legit contencie oraz - primo ultimo - na własnych aplikacjach mobilnych tym bardziej, ale może kogoś ten temat zainteresuje. Niektórzy mogą kojarzyć mój poprzedni dziennik zarobków pod tym linkiem https://zarabiam.com/Temat-OGAds-z-wujem-flownem-154388 Pozdrawiam wszystkich którzy śledzili na bieżąco <3 Kasa z CPI była fajna, bo przy praktycznie zerowym doglądaniu wyciągałem $1k - $2.5k miesięcznie. Niestety, zarabianie na ludzkiej naiwności, nawet w takiej mikro skali, dziś mnie nie interesuje :/ Tak więc zapraszam do nowego dziennika
Tydzień 0:
$158 / $1000 MRR ![]() Na przyszły tydzień mam zamiar wydać dwie zalegające w review aplikacje oraz redesign już opublikowanej, która generuje ok. 60% przychodu. Powoli szykuję się również do bardziej agresywnego atakowania użytkowników paywallem w owej aplikacji ![]() Myślę, że dam radę rozejrzeć się za nową niszą. Pozdrawiam ciepło RE: Własne aplikacje mobilne - tworzenie i monetyzacja - PremAccHack - 26-01-2026 06:06 Siema, W końcu ciekawy dziennik żadne eszony, bliczki i inne oszustwa. A myślałeś może nad jakąś grą? Jakąs nawet platformówką i wrzucenia tam jakiś opcji płatności. Może nawet lepiej by ci to siadło ![]() Obserwuje, powodzenia. RE: Własne aplikacje mobilne - tworzenie i monetyzacja - itmaster - 26-01-2026 08:18 O świetny dziennik się szykuje, bo jednak coś nowego. Będę śledził. Dwa pytanka: 1. Jaki charakter/tematyka mają apki, które tworzysz? 2. Czemu tylko na iOS? Nie da rady przeportować ich też do Google Play? Zawsze to byłby dwa źródła monetyzacji. RE: Własne aplikacje mobilne - tworzenie i monetyzacja - flown - 26-01-2026 10:42 (26-01-2026 06:06)PremAccHack napisał(a): A myślałeś może nad jakąś grą? Jakąs nawet platformówką i wrzucenia tam jakiś opcji płatności.Z mojego rozpoznania wynika, że monetyzowanie gier jest bardzo ciężkie. Jest z tego bardzo dużo pobrań, ale mało kto jest chętny żeby płacić. Poza tym tu juz potrzeba dużo skilów graficznych ![]() (26-01-2026 08:18)itmaster napisał(a): Dwa pytanka: 1. Tak naprawdę to żadnej konkretnej. Robie takie apki na jakie widze, że jest branie. Przeważnie to proste apki typu "usuń objekt ze zdjęcia" albo "stwórz kolarz ze zdjęć" przykładowo ![]() 2. Androidziarze nie chcą płacić za aplikacje. Ogólnie przy tej samej liczbie pobrań na iOS można liczyć na kilka razy większy przychód. Portowanie to nie byłby szczególny problem bo piszę aplikację w React Native, który został wręcz do tego stworzony, ale weź to potem utrzymuj
RE: Własne aplikacje mobilne - tworzenie i monetyzacja - Zaperr44 - 26-01-2026 17:50 Nie dość, że w końcu jakiś nowy dziennik to i w ciekawej tematyce, trzymam kciuki A i DG na propsie
RE: Własne aplikacje mobilne - tworzenie i monetyzacja - flown - 01-02-2026 16:15
Tydzień 1:
$225 / $1000 MRR ![]() Tydzień zakończony ze wzrostem w wysokości 2 dodatkowych subskrybcji - 1 rocznej i 1 tygodniowej. W tym tygodniu udało mi się dowieźć wszystko co chciałem: - przepchnąłem 2 nowe aplikacje przez review w App Store - wdrożyłem redesign mojej główej aplikacji - znalazłem kilka nowych, niezbyt obleganych nisz - poprawa formularza W-8BEN Jedna z nowych aplikacji wygenerowała rekorodowo dużo triali - to takie 3-dniowe okresy próbne, po zakończeniu których user z automatu przechodzi na płatny plan tygodniowy. Apka wygenerowała 24 z 28 aktywnych triali widocznych na screenie. Przy założeniu, że konwertuje mi ok. 20-30% triali, powinna wyjść z tego od 4 do 7 nowych triali. Niestety, w tej apce zastosowałem bardzo agresywny paywall (taki z chamsko ukrytym przyciskiem do zamykania ) w ramach eksperymentu, więc konwersji do traili jest bardzo dużo, ale zaraz po skorzystaniu z aplikacji userzy anulowują plany. Co za tym idzie moje oczekiwania są relatywnie niskie :/ Większość z tych triali kończy się między poniedziałkiem i wtorkiem, wtedy wszystko się wyjaśni. Skończyła się (miejmy nadzieje) również moja batalia z supportem, aby naprostować kwestie podatkowe. Zmodyfikowanie formularza W-8BEN zajęło mi prawie miesiąc. Głównie było to czekanie na ociągający się support... Aktualnie działam nad nową aplikacją, która jest w 80% wariacją już istniejącej. Myślę, że uda mi się ją dowieźć do końca poniedziałku. Potem siadam do kolejnych nisz. Tydzień oceniam pozytywnie. Tempo +$50 tygodniowo jak najbadziej spełnia moje oczekiwania ![]() RE: Własne aplikacje mobilne - tworzenie i monetyzacja - itmaster - 01-02-2026 16:29 Ładne zarobki jak na początek, gratulacje. O co chodzi z tym W-8BEN, bo z czego pamiętam coś takiego jest też, jak się inwestuje na giełdzie w USA? Jak długo zajmuje Ci stworzenie takiej apki, do samego początku, po wstawienie na platformę i podpięcie monetyzacji? RE: Własne aplikacje mobilne - tworzenie i monetyzacja - flown - 01-02-2026 16:37 (01-02-2026 16:29)itmaster napisał(a): Ładne zarobki jak na początek, gratulacje. Jak otrzymujesz dochód z firm ze Stanów Zjednoczonych to po prostu musisz wypełnić papier, żeby uniknąć podwójnego opodatkownia ![]() Stworzenie nowej apki zajmuje różnie. Jeżeli to spin istniejącej apki to przeważenie od pomysłu do review to powiedzmy 2 dni. Jeżeli robię nową od zera to staram się, żeby development nie zajął mi więcej niż 1 tygodnia - w bardziej złożone pomysły IMO nie opłaca się inwestować. RE: Własne aplikacje mobilne - tworzenie i monetyzacja - itmaster - 01-02-2026 18:48 O kurczę to możesz sporo natrzaskać tych apek w ciągu roku. Jedyne ograniczenie to pomysł na coś sensownego, żeby ludzie byli zainteresowani kupnem subskrypcji. RE: Własne aplikacje mobilne - tworzenie i monetyzacja - flown - 08-02-2026 17:17
Tydzień 2:
$371 / $1000 MRR ![]() W tym tygodniu udało mi się przebić pułap $300. W większości dzięki faktowi, że część triali z poprzedniego tygodnia zaczęła konwertować. Niestety, z ponad 20 triali, które zebrała nowa apka jedynie 4 przekonwertowały. Zapewniło mi to jednakże spory zastrzyk przychodu. Kolejna smutna wiadomość, 2 z tych subskrybcji już są anulowane, więc w przyszły tygodniu uświadczę pewnego spadku MRR. Dodatkowo wypadła mi 1 subskrypcja z jeszcze innej apki Tak więc przyszły tydzień zaczynamy od spadków - to prawie pewne.
Mimo wszystko nawet uwzględniając spadki to udało się popchnąć MRR o conajmniej $50 w tym tygodniu, więc jest git. Przechodząc do samych działań - w tym tygodniu nie zrobiłem za wiele. Skończyłem nową apkę i czekam na jej review. Dodatkowo dodałem nowa funkcjonalność do mojej głównej apki. Trochę eksperymentowałem z paywallami, screenshotami na sklep i to w sumie tyle :/ W tym tygodniu zrobię kolejną apkę, która będzie wariacją już istniejącej. |