![]() |
Informatyk ? - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Dział Tematyczny (/Forum-Dzial-Tematyczny-116) +---- Dział: Szkoła (/Forum-Szkola-307) +---- Wątek: Informatyk ? (/Temat-Informatyk-137834) |
Informatyk ? - kaktus18 - 06-09-2016 17:22 Cześć Mam zamiar uczyć się na informatyka, ale trochę się obawiam że będę odstawał. W 2017 roku będę wybierał się do innej szkoły. Nigdy nie pisałem żadnych kodów (zacząłem jedynie jakiś malutki kurs na C++). Jak myślicie opłaca się iść w tym kierunku ? Na informatyka zamierzam iść, gdyż nie mam pomysłu. Uczę się dobrze, ale obawiam się tego jak to wcześniej pisałem, że nie będę w tym dobry gdyż nie jestem zbyt kreatywny. Jakie polecacie "dobre" zawody i przyszłościowe oprócz informatyka ? Najlepiej technikum, gdyż uczyć się do ~25 roku życia to moim zdaniem porażka. W razie czego jak nie pójdzie to mój wujek załatwi mi pracę w Anglii. RE: Informatyk ? - kuli - 06-09-2016 17:30 Praca w Anglii jest lepszym pomyslem niż technikum czy Liceum. Ja jak bym miał takiego wujka to bym od razu jechał. RE: Informatyk ? - stowka - 06-09-2016 17:36 Jak chcesz isc " na informatyka" to musisz isc na studia. Technikum nauczy cie podstaw, a studia nawet na odwal ale zawsze naucza cie troche myslec i praktycznie uzywac "informatyki". Nawet nie musisz ich konczyc pochodz ze 2 lata jak wtedy uznasz ze nie jestes kreatywny i to nie dla ciebie to pojedziesz do wujka, albo zawsze mozesz zostac programista i odwalac chalture za kilka tysi. Pozdro RE: Informatyk ? - KUBA555 - 06-09-2016 17:36 Mature warto miec. Zarobki w angli sa kuszace ale liceum lub technikum to podstawa. Tak wiec bez matury ani rusz chyba ze chcesz rowy kopac. Nawet w angli by byc robotnikiem ( nie mowie o pracujacym na czarno, ważącym kostke brukowa w taczkach robolu) trzeba miec jakies wyksztalcenie, najlepiej w tym kierunku (np byc po technikum murarskim czy cos takiego). RE: Informatyk ? - Gremquen - 06-09-2016 17:38 Jeśli chcesz iść do tech. informatycznego i boisz się, że będziesz odstawał to wcale nie masz się czego bać. Ja od gimnazjum tworzę strony www, teraz kończę technikum i powiem Ci, że to ja odstaję od innych swoimi umiejętnościami ![]() Nie wiem jak w innych częściach szkoły, ale w moim mieście szału nie ma i większość tam poszła bo siedzenie przy kompie, kolega, niedaleko ![]() RE: Informatyk ? - Ascoran - 06-09-2016 17:52 (06-09-2016 17:36)stowka napisał(a): Jak chcesz isc " na informatyka" to musisz isc na studia. Gdzie to jest napisane że TRZEBA? Po technikum możesz zostać nawet programistą całkowicie bez studiów... (06-09-2016 17:22)kaktus18 napisał(a): Mam zamiar uczyć się na informatyka, ale trochę się obawiam że będę odstawał. W 2017 roku będę wybierał się do innej szkoły. Nigdy nie pisałem żadnych kodów (zacząłem jedynie jakiś malutki kurs na C++). Myślisz że "informatyk" to tylko pisanie kodu? Otóż nie! Tak czy siak w technikum uczą Cie zawodu od podstaw więc nawet jak nie miałeś ze składaniem komputera styczności, nauczą Cie - tak samo z programowaniem ale to chyba dopiero w 3-4 klasie RE: Informatyk ? - Madara Uchiha - 06-09-2016 18:32 Nie idź na studia bo tam nie nauczą cie najważniejszej rzeczy, którą pewnie chcesz osiągnąć czyli zarabiania. Jedyne czego się tam nauczysz to picia wódki z ukraincami lub coś w ten deseń. Studia informatyczne (3,5 roku inż): - brak czasu - mało dziewczyn - duże wymagania - zaczynasz coś na poważnie umieć dopiero pod koniec studiów - na studiach i tak się sam uczysz Praca teraz przez 3,5 roku przypuśćmy nawet że za 1400 na czysto: - stała wypłata - mało wolnego czasu - więcej dziewczyn - małe wymagania - nie musisz nic się uczyć więc wolny czas mozesz poświęcić właśnie na naukę Teraz symulacja 3,5 roku to: 42 miesiące 42*1400 zł = 58 800 zł Załużmy że mieszkałeś z matką przez ten okres i miałeś co jeść i wszystko zaoszczędziłeś. Co możesz zrobić mając 58 800 zł? Założyć właśny biznes. Co możesz zrobić po studiach? Pójść do pracy. RE: Informatyk ? - kaktus18 - 06-09-2016 18:33 A po technikum informatycznym mógłbym w razie czego pójść na medycynę czy raczej trochę za dużo zaległości ? Jakie kursy polecacie na początek (ino takie jakieś że można się czegoś nauczyć). C++, C# czy java lepsza ? RE: Informatyk ? - Ascoran - 06-09-2016 18:48 (06-09-2016 18:33)kaktus18 napisał(a): A po technikum informatycznym mógłbym w razie czego pójść na medycynę czy raczej trochę za dużo zaległości ? Ze spokojem możesz iśc potem na medycynę - technikum ma dokładnie taki sam program nauczania jak licea + przedmioty zawodowe i również matura - nie widzę przeciwwskazań żebyś po technikum nie mógł iśc na medycynę. Aczkolwiek zbytnio nie widzę sensu żebyś szedł na informatykę jak chcesz na medycynę ![]() Pamiętaj żeby wybrać taki zawód który nie koliduje z Twoimi hobby - to co lubisz! Nie widzę sensu żebyś brał jakieś dodatkowe kursy puki szkoły nie skończysz bo większość nauczysz się właśnie tam - HTML, PHP, JAVA, JavaScript i wiele innych jest w podstawie programowej w szkole o profilu technik informatyk RE: Informatyk ? - kaktus18 - 06-09-2016 18:52 @Ascoran Ja jestem takim życiowym golemem ![]() |