Czym warto się zainteresować? - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Programowanie (/Forum-Programowanie-364) +--- Wątek: Czym warto się zainteresować? (/Temat-Czym-warto-sie-zainteresowac-134717) Strony: 1 2 |
Czym warto się zainteresować? - stuudenciok - 18-06-2016 22:45 Jak w temacie, mam sporo wolnego czasu który chce wykorzystać do nauki - tylko teraz czego? Co jest/może być opłacalne? Zacząłem od HTML (na YT - Mirosław Zelent), ale to tylko ze względu na to, że mam w planach budowę własnej strony internetowej. Ktoś jakieś propozycje? Zająć się czymś odmiennym typu C++, Python itp? Czy może po HTML iść w CSS, PHP, JS? RE: Czym warto się zainteresować? - flown - 19-06-2016 19:16 Czyli z czego jest dobry hajs? Może JS + jakiś framework np. AngularJS. Generalnie raczej zawsze jest co robić w JS. RE: Czym warto się zainteresować? - Damkofr - 28-06-2016 21:10 Dawaj HTML + CSS + JS +JQuery na początek. Podam ci książki do nauki tych 4 języków. Męczyłem się nad JS prze video poradniki i nic nie kumałem bo wszystko mi się mieszało a zaraz ci podam książkę dzięki której wszystko ładnie mi się w głowie poukładało i wiem już sporo z tego języka. Przysiadłem ostatnio do kodu JS z zamiarem napisania na stronę jakiegoś kodu. I ci powiem że naprawdę jak na pierwszy raz szło nieźle. Książka HTML + CSS : http://helion.pl/ksiazki/html-i-css-zaprojektuj-i-zbuduj-witryne-www-jon-duckett,htcsww.htm Bardzo dobra ksiązka dobrze podzielona na rozdziały więc później łatwo wrócić i znaleźć znaczniki i opisy itp. Jednak html i css łatwo opanujesz nawet z jakiś kursów video. Książka JavaScript i JQ: http://helion.pl/ksiazki/javascript-i-jquery-interaktywne-strony-www-dla-kazdego-jon-duckett,jsqwdk.htm Super książka do JS może nie ma tam wiedzy dla zaawansowanych ale wszystko co potrzebne na start, świetnie poukładane. Bardzo dobrze zoobrazowane w postaci przykładów z kodem oraz rezultatu kodu. Obejrzałem 2 poradniki video i nie mogłem zrozumieć pewnych rzeczy bez których ani rusz. Nie doszedłem do JQ jeszcze ale jak przeglądałem to pewnie napisane tak samo dobrze. RE: Czym warto się zainteresować? - lyczkul - 30-06-2016 07:27 Zamiast jquery zainteresuj się Angular + Node, więcej zarobisz Jeszcze zależy co chcesz robić, jeśli frontend do html,css, jquery/angular(w przypadku angulara i tak wejdziesz w fullstacka) jeśli backend to polecam php/symfony chyba że coś bardziej pro to Java/Spring. RE: Czym warto się zainteresować? - drago77 - 08-07-2016 13:55 Ucz się tak: C -> C++ ->C# / Java. Większość języków ma składnię podobną do C/C++, a C# i Java to języki podobne do siebie i mają tego samego autora, tylko że więcej pracy jest dla programistów Javy. Później możesz się ewentualnie doszkalać w innych językach, frameworkach, itd. RE: Czym warto się zainteresować? - Miko1029 - 25-07-2016 22:08 JavaScript(ES6/ES7) + do tego EmberJS jezeli ogarniesz to + poweidzmy mongodb/rethinkdb to bedziesz wstanie pisac apki webowe/mobilne/desktopowe i to na kazda patforme. Do tego development jest bardzo szybki z pomaca firebase jestes w stanie w jeden dzien stworzyć coś co ma ręce i nogi RE: Czym warto się zainteresować? - Laftika.com - 21-12-2016 07:57 Tak jak już pisałem wcześniej, gdzieś tutaj - jeśli idziesz na kasę to od razu Ci mówię, że nic z tego nie będzie. Jeśli nie, spróbuj pisać w tym i tym. HTML/CSS na pewno zawsze Ci się przyda jeśli chcesz tworzyć strony internetowe, do tego jakiś back end typu php,python lub coś bardziej fajnego czyli c# z asp.net czy java na springu Zależy co lubisz robić, czy lubić grzebać w kodzie i robić systemy, czy być "artystą" i tworzyć szablony stron RE: Czym warto się zainteresować? - Przemek10r - 29-12-2016 21:46 HTML RE: Czym warto się zainteresować? - szymon1051 - 03-01-2017 00:00 Jak chcesz programować a nie koniecznie dla kasy to zacznij od języków wysokiego poziomu gdzie składnia jest najbardziej zbliżona do ludzkiej , przez to najłatwiej się jej uczyć. Zależy jeszcze co chcesz programować np Python nada się prawie do wszystkiego, ale jak chcesz same strony to PHP powinno starczyć. (28-06-2016 21:10)Damkofr napisał(a): Dawaj HTML + CSS + JS +JQuery na początek. HTML i CSS to nie do końca język programowania bo nie można nimi nic obliczać . RE: Czym warto się zainteresować? - Bojan245 - 08-01-2017 14:09 z JS bedziesz mial najwiecej szmalsu |