Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
Dziennik pracy - skracanie linków i nie tylko... - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Zarabiam.com (/Forum-Zarabiam-com-166)
+--- Dział: Dziennik Pracy (/Forum-Dziennik-Pracy-352)
+--- Wątek: Dziennik pracy - skracanie linków i nie tylko... (/Temat-Dziennik-pracy-skracanie-linkow-i-nie-tylko-122307)

Strony: 1 2

Dziennik pracy - skracanie linków i nie tylko... - AntPadRap - 11-10-2015 01:14

Witam wszystkich serdecznie.

Forum przeglądałem już wcześniej, ale dopiero wczoraj postanowiłem wreszcie się zarejestrować. Skoro już jestem - i dziennik musi być. Mam nadzieję, że zmotywuje mnie to do dalszej pracy i wytrwałości w dążeniu do wyznaczonych celów.

W internecie zarabiam już od około 2-ch lat. Mam małego bloga, z którego wyciągam około ~120zł miesięcznie na reklamach AdSense. Trochę też handlowałem na Allegro przedmiotami do gier online (to były czasy), ale niestety moja "nisza" się wypaliła i strumień wysechł. Pora więc na coś nowego.

Jestem programistą, zarabiam głównie tworząc strony internetowe i inne pierdoły. Niestety trzeba się narobić, żeby zarobić - a ja, jak większość programistów - dążę do automatyzacji czego się da. Wink Postanowiłem więc, że wezmę się za prywatny projekt, który w założeniach powinien przynosić zyski przy minimalnym nakładzie pracy. Wybrałem "niszę", kupiłem domenę, serwery, podpiąłem, napisałem skrypt (działa, więc nie jest źle). Zajęło mi to kilka dni. Poniesione wydatki - około 200-250 zł.

Całość opiera się na jednym portalu, na który mam zamiar kierować jak najwięcej ruchu - zamieszczam na nim linki, w które użytkownicy będą musieli kliknąć, żeby dostać się do interesujących ich materiałów. Główny zarobek na chwilę obecną ma być z płatnych skracaczy linków.

Ponieważ dziennik jest pisany troszkę z opóźnieniem - napiszę w skrócie:

Dzień 1-7:
  • Przygotowanie portalu
  • Utworzenie kont shorte.st, adf.ly
  • Spam reklamami na forach (kilka postów)
Zarobki: 0
Wydatki: 200-250 zł

Dzień 8:
Pierwsze zarobki:
shorte.st - 0,4$
adf.ly - 0,35$
Zarobki: 0,75$
Nie jest tak źle, jak na początek.

Dzień 9:
shorte.st - 0,39$
adf.ly - 0,35$
Zarobki: 0,74$
Byłem nastawiony na więcej, na próbę dodałem więc trzeci skracacz - al.ly.

Dzień 10:
shorte.st - 0,25$
adf.ly - 0,28$
al.ly - 1,16$
Zarobki: 1,69$
Pierwsze dwa trochę spadły - prawdopodobnie dlatego, że było trochę ruchu ze słabych krajów i spadł eCPM. Natomiast al.ly przyjemnie mnie zaskoczyło - zlicza bardzo ładnie wszystkie kliknięcia.

Dzień 11:
shorte.st - 0,26$
adf.ly - 0,27$
al.ly - 1,54$
Zarobki: 2,07$
Nic praktycznie nie robiłem poza bieżącą obsługą strony - pilnowaniem, czy wszystko działa, itp. Zleciłem pod koniec dnia pierwszą wypłatę z al.ly.

Dzień 12:
shorte.st - 0,24$
adf.ly - 0,25$
al.ly - 1,49$
Zarobki: 1,98$
Wypłata z al.ly na PayPal'u - szybko. Zrobiłem kilka większych zmian na stronie, ponad 6h roboty.

Dzień 13:
shorte.st - 0,24$
adf.ly - 0,25$
al.ly - 1,31$
Zarobki: 1,80$
Zacząłem się zastanawiać nad tym, czy trzymanie dwóch pierwszych skracaczy ma sens. Sporo kliknięć u mnie pochodzi od tych samych użytkowników - obecnie strona ma około 400uu dziennie. Nic nie robiłem poza analizą ruchu i bieżącą obsługą strony (kilka poprawek).

Dzień 14:
shorte.st - 0,35$
adf.ly - 0,39$
al.ly - 1,89$
Zarobki: 2,63$
Napisałem nowy skrypt do automatycznego generowania skróconych linków. Nie jestem zadowolony, skrypt wymaga przepisania ponieważ generuje 4x więcej linków, niż potrzebuję. Chciałem śledzić kliknięcia poprzez zapewnienie unikalnego skróconego linku dla każdej akcji, ale muszę to rozwiązać inaczej.

Dzień 14:
shorte.st - 0,33$
adf.ly - 0,25$
al.ly - 1,37$
Zarobki: 1,95$
Chciałem dociągnąć shorte.st i adf.ly do progu wypłaty, ale po przemyśleniu, uznałem, że więcej zarobię gdy z nich zrezygnuję już teraz. Tak też zrobiłem i cały ruch puściłem przez al.ly. Zleciłem też wypłatę.

Dzień 15:
shorte.st - 0,05$
adf.ly - 0,06$
al.ly - 3,54$
Zarobki: 3,65$
Wypłata z al.ly na koncie. Zrobiłem anglojęzyczną wersję strony - ponieważ sporo ruchu jest z poza PL.

Dzień 16 (wczoraj):
al.ly - 5,82$
Zarobki: 5,28$
Zmiany odniosły pozytywny skutek. ATH jak na razie. Smile
Szukałem innych źródeł monetaryzacji ruchu - testuję różne popundery i bannery, na razie zarobek z tego żaden.

Do zrobienia:
  • Założyć fanpage na Facebook, a może całe zapelcze?
  • Wypromować fanpage (jeszcze nie wiem jak - albo kupię fanów, albo zareklamuję/zaspamuję na innych FP lub grupach).
  • Poszukać innych źródeł ruchu - najlepiej z poza PL.
  • Przepisać skrypt automatycznie generujący skrócone linki.
  • Zastanowić się czy zrobić rejestrację użytkowników na stronie.

Podsumowanie zarobków do tej pory (pomijając koszty):
shorte.st - $2.9690 (zamrożone)
adf.ly - $2.67481 (zamrożone)
al.ly - 18.504$ (8.93$ wypłacone)

No i rzecz jasna screen:
[Obrazek: ally.jpg]

Mam nadzieję, że wytrwam. Smile
Pozdrawiam.

RE: Dziennik pracy - skracanie linków i nie tylko... - brozek123 - 11-10-2015 08:27

gratuluję zarobków Smile i powodzenia Wink

RE: Dziennik pracy - skracanie linków i nie tylko... - geraxon - 11-10-2015 08:36

Życzę powodzenia Smile przy promowaniu fanpage raczej nie korzystaj ze stron typu addmefast, lajki może wzrosną ale nie ma to większego przełożenia na aktywność (chyba, że ktoś zasugeruje się większą liczbą like i sam też chętniej kliknie).

RE: Dziennik pracy - skracanie linków i nie tylko... - lech123kks - 11-10-2015 10:27

Szczerze to zacheciles mnie tym dziennikiem do skracania, dzisiaj biore sie do pracy Wink
Oczywiscie zycze wysokich i stalych zarobkow!

RE: Dziennik pracy - skracanie linków i nie tylko... - Kickster - 11-10-2015 19:34

ten al.ly to jakis nowy wynalazek ?

RE: Dziennik pracy - skracanie linków i nie tylko... - AntPadRap - 11-10-2015 20:43

Dziękuję wszystkim za dobre słowa. Smile Dzisiaj ATH ponownie, po północy zamieszczę staty i zlecę wypłatę. Wink

(11-10-2015 19:34)Kickster napisał(a):  ten al.ly to jakis nowy wynalazek ?
Chyba tak, po ID wychodzi na to, że jestem 1980 osobą w systemie, ID mojej ostatniej wypłaty też jest niskie. Zapraszam do rejestracji z ref'a (nie mam jeszcze nikogo):
Al.ly - Ref
Al.ly - Czysty link

RE: Dziennik pracy - skracanie linków i nie tylko... - geraxon - 11-10-2015 22:45

Aż dziwne, że masz tyle wejść na to al.ly skoro reklama pomija się dopiero po kilku kliknięciach Xpokerface

RE: Dziennik pracy - skracanie linków i nie tylko... - AntPadRap - 11-10-2015 23:27

(11-10-2015 22:45)geraxon napisał(a):  Aż dziwne, że masz tyle wejść na to al.ly skoro reklama pomija się dopiero po kilku kliknięciach Xpokerface
Tak, ten skracacz jest dość inwazyjny, wymaga między innymi wyłączenia AdBlocka. Na początku bałem się, że zniechęci to sporą część użytkowników, ale jak widać content kryjący się za linkami jest chyba wystarczającej jakości. Wink

Dzień 17:
al.ly - 4163 kliknięcia - 6,92$
Dzisiaj większą część dnia zajęło mi przygotowanie bota, który w założeniach miał reklamować portal. Jednak od kilku godzin spamuje linkami do subów (download). Big Grin Cóż, nie zaszkodzi wysondować "niszy", a może się trafi jakaś pomniejsza żyła złota. Wink Sprawdzałem też jak prosperują inne reklamy, które wrzuciłem na serwis - i chyba jest na razie za wcześnie, żeby coś powiedzieć - myślę, że po kilku dniach powinno się coś wyklarować dopiero. Jeśli zarobek z tych popunderów/bannerów będzie mniejszy niż 10$ miesięcznie to raczej nie ma sensu tego trzymać. Na koniec dnia zleciłem wypłatę z al.ly. Smile

RE: Dziennik pracy - skracanie linków i nie tylko... - Miedziany - 13-10-2015 20:19

Powodzenia Ci życzę ;d Też zaczynam działaś w skracaniu xd

RE: Dziennik pracy - skracanie linków i nie tylko... - lech123kks - 14-10-2015 22:26

I jak idzie? Jestem ciekawy wyników Big Grin