Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
Rozliczenie - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Firma, podatki i usługi (https://zarabiam.com/Forum-Wlasna-Firma-447)
+--- Dział: Prawo, podatki i księgowość (https://zarabiam.com/Forum-Prawo-i-Podatki-228)
+--- Wątek: Rozliczenie (/Temat-Rozliczenie-112833)

Strony: 1 2


Rozliczenie - Madara Uchiha - 22-04-2015

Można się rozliczyć za cały rok od razu czy trzeba kasę co miesiąc wysyłać do Urzędu Skarbowego?


RE: Rozliczenie - Dan!el - 22-04-2015

Wydaje mi się, że co miesiąc.


RE: Rozliczenie - MilanFan - 22-04-2015

Można za cały rok.


RE: Rozliczenie - twardy - 22-04-2015

Mozna za caly rok.


RE: Rozliczenie - Dan!el - 22-04-2015

Pytałem znajomej księgowej i jeśli w roku nie przekroczysz sumy zwolnionej od podatku (3091zł) to dostajesz pod koniec roku zwrot podatku, a jeśli przekroczysz tę sumę to nie dostajesz zwrotu.


RE: Rozliczenie - Madara Uchiha - 22-04-2015

ale ja przekroczyłem już dawno i to sporo kwotę wolną od podatku więc za cały rok zapłacę w grudniu-styczniu i będzie git


RE: Rozliczenie - tamaczek - 22-04-2015

Byłem ostatnio w urzędzie skarbowym i powiedzieli mi, że można za cały rok. Smile


RE: Rozliczenie - twardy - 22-04-2015

(22-04-2015, 15:00)Dan!el napisał(a): Pytałem znajomej księgowej i jeśli w roku nie przekroczysz sumy zwolnionej od podatku (3091zł) to dostajesz pod koniec roku zwrot podatku, a jeśli przekroczysz tę sumę to nie dostajesz zwrotu.

Ze co? beka


RE: Rozliczenie - Madara Uchiha - 26-05-2015

a jeszcze taki małe pytania. Mogę płacić na przykład w nieokreślonym czasie czyli np. teraz zapłacę podatek i później nap. za 2 mieś albo 3?
I nie muszę nic wcześniej składać że zarabiam? Tylko wysłać na konto bankowe ich i wypełnić PIT? tak?


RE: Rozliczenie - granatnik - 26-05-2015

Wszystko zależy od źródła przychodów. Problemem osób na tym forum (jak i na innych działających w necie) jest w ogóle zakwalifikowanie określonego przychodu do źródła wskazanego w ustawie (art. 10 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych nie gryzie). Jak każda nowa dziedzina brak jest obecnie ustabilizowanych zasad interpretacji określonych stanów faktycznych, czego efektem są bardzo różne opinie organów podatkowych i sądów administracyjnych.

Na zadane przez autorkę pytanie nie da się odpowiedzieć nie wiedząc z czego są to przychody. Bo np. jeżeli z najmu opodatkowanego skalą to trzeba płacić miesięczne zaliczki (tak samo jak np. przy dochodach z umowy o pracę). Przy innych źródłach płaci się najpóźniej do 30 kwietnia. Można oczywiście wcześniej - nie ma w u.p.d.o.f. takiego przepisu który zabraniałby zapłaty przed złożeniem deklaracji podatkowej (inaczej jest np. w podatku od spadków i darowizn ale to temat na inną historię). Jeżeli jednak w danej sytuacji trzeba płacić zaliczki to nie ma na to bata - przekraczasz kwotę wolną i musisz płacić co miesiąc (lub co kwartał bo taka opcja też jest).